събота, 5 декември 2009 г.

НАТОВАРЕНО МАГАРЕ, НИЩО НЕ УСЕЩА

Живели нявга, нейде две магарета.И двете били женски, и двете били сиви(не черни, не бели).

Едното магаре имало собственик, той бил мил и грижовен-слагал в яслата всеки ден прясно сено, сменял водата винаги да е най-добрата, четкал го....ами както се казва, живот си живеела магаричката и даже не я товарели, щот била красива и да не се похаби милата.

Другата магарица.....ами не блестяла с нищо-просто магаре.

Минало време, живота на грижовния стопанин се променил. Дошли трудни времена и той бил принуден, да натовари на красивия гръб на своето любимо магаренце самара и да го пусне да работи. Пак бил грижовен и мил, но сега се наложило магаричката да влачи товари върху гърба си.

По същото време, обаче той видял и онази, другата с нищо не блестяща, магарица сива и я взел при себе си.

Обгрижвал той с нежни думи и двете магаренца, показвал топлина и на двете, говорел им нежно(добичетата така разбирали че са ценени от стопанина си), но смешното и необяснимо било че той имал магаре зе чудо и приказ, красиво, работно, послушно, а обгрижвал и това ново неугледно животно без да го кара да работи, а грижите и за двете били еднакви.

Минали още дни, минало време, красивата магарица започнала да протестира-заплашвала, че няма вече да влачи товари, щяла да избяга, щяла да се разбунтува.......щяла.

Зачудил се стопанина, как да постъпи, като вече се бил привързал към грозната магарица, като изпитвал същото топло чувство, даже понякога си мислил че държи даже повече на него, защото сърце не му давало да поиска от него нещо да прави, пък от красивата магарица.....

Ами нападнало го семейство, зачовъркали го спомени, решил ще махне новото магаре и ще продължи напред със старата магарица.

Като изритвали магаренцето, старата магарица изцвилила "Видя ли, използва те и те изрита, аз съм му фаворитка" и застанала мирно да донатоварят красивата й гърбина.

Да, използвано било магаренцето, макар и съчка да не пренесло в този дом, макар и след като го изритали от къщата собственика да ходел в тайната гора, да му разказва колко страда от постъпката си и колко е искал, но не е могъл да се пребори за да запази и двете магарички или само маршавата грозна магарица.

Какво е станало после.......не зная. Но се чудя кое магаре е било използвано, на кое магаре наистина е държал стопанина, дали е загубила таз магарица с товара на гърба и красивото или онова грозното, ненатоварено, дет си знаело мястото не се връщало назад, не молило стопанина си да му докаже нещо и си продължило пътя. Чудя се би ли била доволна красивата магаричка ако знаеше че наистина стопанина е държал повече на неугледен вид, но товара не бил за гърба му и просто го спасил с надежда някога да си има такова точно грозно и краставо магаре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар